Internet on täynnä mahdollisuuksia - ole valmiina

Ideat

Netti on täynnä liiketoimintaideoita. Jos olet ajatellut lähteä yrittäjäksi, voit löytää ideoita oman liiketoimintasi pohjaksi netin sivustoilta, tai jopa videopalveluista, suoratoistokanavilta.

Ennen nettiaikaa ideoita oli paljon vaikeampi löytää ja kehittää, nyt jokaisella yrittäjäksi aikovalla on miljoonien sivustojen ideapankki aina 24/7 saatavilla.

Uusyrityskeskukset

Yritysidea voi syntyä monella tavalla. Se voi esimerkiksi kehittyä hiljalleen opiskeluiden, harrastuksen tai työn lomassa. Tai yhtä hyvin se voi välähtää mieleen saunan lauteilla kavereiden kesken. Näin kävi Kyrö Distillerylle, joka voitti Vuoden Uusyrittäjä 2016 -kilpailun. Kaikissa yritysideoissa ei kuitenkaan ole potentiaalia kannattavaan liiketoimintaan asti. Uusyrityskeskusten yritysneuvoja ja asiantuntijat auttavat yrittäjäksi aikovaa arvioimaan, onko suunnitelmissa olevalle tuotteelle tai palvelulle riittävät markkinat.

Ukko.fi

Uusia ideoita syntyy, kun olemassa oleva asia kohtaa toisen jo olemassa olevan asian. Näistä syntyy uudenlainen yhdistelmä eli idea. Yhdistelmän eli idean muoto ja laatu riippuu pitkälti ideoijan kyvystä hahmottaa asioita ja niiden suhteita toisiinsa.

Ideoita voi koittaa luoda tietoisesti esimerkiksi työpaikalla järjestetyissä yhteisissä ideointisessioissa eli niin sanotuissa aivoriihissä. Usein kaikkein parhaimmat ideat kuitenkin syntyvät, kun annamme työvuoron alitajunnallemme. Tätä mieltä oli muun muassa James Webb Young jo miltei 80 vuotta sitten.

Y-lehti

Maailmassa ei ole pulaa ideoista, niitä on takuulla helppo keksiä. Mutta kun idean avulla pitäisi saada aikaan enemmän tuloja kuin menoja, ehdon täyttävien ideoiden lista lyhenee merkittävästi.

Yrittäjältä, joka haluaa löytää parhaat yritysideat, vaaditaan ennakkoluulotonta kiinnostuneisuutta erilaisista ilmiöistä, kulkemista silmät auki, jatkuvaa mahdollisuuksien nuuskimista ja valmistautumista yllättäviinkin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Vielä kolmekymmentä vuotta sitten elettiin kirjoituskoneiden, kirjeiden, lankapuhelimien ja paperisten valokuvien aikaa. Alustataloudesta, tekoälystä tai ilmastonmuutoksesta ei ollut hajuakaan.

Maailma ja ihmisten tarpeet muuttuvat nopeasti. Jos nyt eivät aivan yhdessä yössä, niin ainakin muutamassa vuodessa. Vuonna 2011 Turun telakan tilanne oli surkea ja laivanrakennusta pidettiin Suomessa auringonlaskun alana. Vuonna 2018 tarvitaan tuhansia osaavia ihmisiä täyttämään risteilyalusten tilaajien toiveita. Ja kukapa olisi uskonut, että jääpalojen myynti voi Suomessa olla kannattavaa bisnestä.